Kaj je treba upoštevati pri nakupu dvižnega magneta?

Pri izbiri magnetnega vpenjala je treba upoštevati različne lastnosti:

  1. Material

Magnetna sila ni univerzalna; nekateri materiali jo okrepijo, drugi oslabijo. Obdelovanec mora biti izdelan iz feromagnetnega materiala, da je združljiv z magnetom. Magnetno polje je najmočnejše pri obdelovancih iz nizkoogljičnega jekla (z vsebnostjo ogljika v stotinkah odstotka). Visokoogljično in legirano jeklo je treba vpenjati močneje, saj vsebujeta več nemagnetnih elementov.

 

  1. Tanki obdelovanci

Standardna magnet varno vpenja 12 mm tanek obdelovanec. Za varnejše vpenjanje tanjših obdelovancev je potreben magnet z gostejšimi poli. Lahko pa s prijemalom uporabite dodatno ploščo z zgornjimi poli – v ploščo s poli je izrezan odtis obdelovanca, ki ustvari nekakšno obliko. Ko je obdelan, oblika drži obdelovanec na mestu, saj se obdelovanec tesno prilega obliki.

Uporaba močnega magnetnega vpenjala ni rešitev za vpenjanje tankih obdelovancev, saj ti prepuščajo magnetno polje skozi njih. Tokovne črte magnetnega polja se zaprejo za obdelovancem, predaleč od njega, kar oslabi magnetno silo. Obdelovanec se premakne, se premakne na stran ali se celo deformira.

 

  1. Površina obdelovanca

Idealen obdelovanec za strojno obdelavo je raven, čist in enakomeren. Umazanija, prah, nečistoče in dodatne plasti (nanosi barve ali laka) vedno zmanjšajo magnetovo oprijemalno silo. Prav tako se magnet vedno manj močno drži perforiranih obdelovancev in obdelovancev z odprtinami.

Pri teh posebnih kosih je najbolje, da magnetno silo magneta izračunate individualno.

 

  1. Oblika obdelovanca

Za obdelavo okroglih obdelovancev priporočamo okroglo magnetno vpenjalno držalo, ki je priljubljena rešitev za obdelavo žaginih listov, obročnih ležajev, valjev in drugih okroglih delov. Okroglo magnetno vpenjalno držalo vam omogoča izvajanje več postopkov strojne obdelave hkrati, ne da bi vam bilo treba obdelovanec ponovno vpenjati.

  1. Ravni in neenakomerni obdelovanci

Za varno vpenjanje obdelovanca v magnetno vpenjalno držalo ga morate vpenjati enakomerno na več mestih. To je pri neenakomernih obdelovancih težko doseči – pred vpenjanjem jih je treba poravnati.

Naše najbolj priljubljeno magnetno vpenjalno držalo »Mastermill« se z neenakomernimi obdelovanci spopada z uporabo čvrstih in prilagodljivih podaljškov polov. Trdni podaljški se uporabljajo za vzpostavitev referenčne ravni, gibljivi podaljški pa se dodajo za kopiranje oblike obdelovanca. Ko vklopite magnetno vpenjalno držalo, prožni podaljški pritrdijo obdelovanec na referenčno raven in ga naredijo popolnoma enakomernega.

Če imate kakšno vprašanje, vam bomo z veseljem pomagali.
Kontaktirate nas lahko na: info@vodusek.eu  ali  +386 2 829 05 30

Scroll to Top